In cadrul Centrului de Cultură Telenești activează 7 formaţii artistice de amatori, din ele 6 deţin titlul onorific de colectiv “Model” :
- 1. Grupul vocal “Trandafir de la Moldova”;
- 2. Taraful “Vatra Ciulucului” – cond. Vasile Rotaru ;
- 3. Orchestra de muzică populară “Poiana codrulului” – cond. Andrei Midoni ;
- 4. Formaţia de dansuri “Codrenii” – cond Tudor Pleşco ;
- 5. Ansamblul vocal-instrumental “Steaua” – cond. Valerie Babără ;
- 6. Ansamblul de dans popular “Voiniceasca” – cond. Maxim Burenescu.
- 7. Ansamblul vocal de copii ‘Crăițele” -cond. Liliana Gidei.
Cu aceste formaţii Centrul de cultură a participat la multiple şi diverse Festivaluri Naţionale şi Internaţionale,precum :
- Festivalul internațional al cîntecului și dansiului ”Un popas la noi cu cîntec , dans și voie bună or Biruința Sîngerei”
- Festivalul național al umorului ”La Bîlciul lui Păcală” or.Drochia
- Festivalul internațional folcloricorașul Octiabrsc – Belorusia
- Festivalul internațional al folclorului or.Batumi – Gruzia
- Festivaluri naţionale în memoria lui Nicolae Sulac,Maria Drăgan,Maria Roşcov.
- Festivalul naţional “La vatra horelor”
- Festivalul “Rapsozii Moldovei” ( Romănia)
- Festivalul folcloric internaţional din Polonia
- Festivalul folcloric “Zolotoe runo” ( Rusia )
- Festivalul mondial al romănilor de pretutindeni (Romănia )
MANIFESTAŢII organizate şi desfăşurate de Centrul de cultură Teleneşti
- .Matineu p-u copii ”Leru-i ler”
- “Mărţişorul”
- Ziua umorului ”Hai să rîdem împreună”
- Ziua Memoriei (9 mai)
- Ziua copilului ”Ce frumoasă ești copilărie”
- Duminica mare
- Ziua independenţei
- Hramul oraşului
- Sărbătoarea “Limba Noastră”
- Ziua Vinului ;
- Promovarea datinelor şi obiceiurilor de iarnă.
Zone de patrimoniu istoric, arheologic şi arhitectural
În raza oraşului sunt următoarele monumente de arhitectură de importanţă naţională:
• Biserica «Adormirii Maicii Domnului» din anul 1903
• Biserica «Sf. Ilie» din anul 1801.
Monumentul de artă de importanţă naţională:
• Monumentul M. Eminescu din anul 1989.
Monument istoric de importanţă naţională:
• Monumentul pe groapa comună a soldaţilor, pieriţi în anul 1944.
2 monumente arheologice de importanţă naţională:
• Urmele de aşezare ale secolelor II – IV
• 6 movile din epoca antică.
Toate aceste monumente sunt trecute în Registrul monumentelor protejate de stat, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1531 – XII din 22.06.1993.
În cadrul primăriei orașului activează următoarele confesiuni religioase :
- Parohia ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Mitropolia Basarabiei, str. Codrilor, 50. A fost Înfiinţată în a. 1903.
Preot – Nicolae Grapin. - Parohia ortodoxă cu hramul Sfântul Proroc Ilie, Mitropolia Moldovei str. Ciprian Porumbescu .Biserica Sfîntul Proroc Ilie.Înființată în a.1801,cu hramul –Sfîntul Prooroc Ilie.Era făcută din grinzi. În 1815 ca rezultat al aplicării testamentului Smarandei Buhusoaia, Fiica lui Şerban Buhus,se construieşte o biserică din piatră din 5000 lei ai acestea. În 1832 biserica “Sfîntul Proroc Ilie” a primit 33 desetine de pămînt de la Guvernator,pe care a şi fost construită biserica. Aici era şi o clopotniţă patrulateră,şi turn de asupra pridvorului care în mărime era egal cu naosul,cupola e mare,grea,rotundă,în formă rusească,iconostasul e lucrat în lemn. Acesta a existat pînă în anii 1960,perioada sovetică,cînd a fost dărîmată de aceştea. În 2006 pe locul bisericii dărîmate s-a pus temelia bisericii cu hramul “Sfîntul Proroc Ilie” și la moment se efectuează lucrările de finisare a bisericii.
Preot – Vasile Ţurcanu. - Parohia ortodoxă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Mitropolia Moldovei str. Matei Basarab
- Parohia ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Mitropolia Moldovei s. Mihalaşa
Preot – Vasile Aparatu. - Parohia ortodoxă cu hramul Naşterea Maicii Domnului Mitropoliadin Basarabiei s. Mihalaşa.
Preot Iosif Cotorobai. - Biserica creștin evanghelică baptistă, str. I Neculce.
- Adventiști ziua a 7 a str. Dacia.
- Organizaţia religioasă a Martorilor lui Iehova
- Organizaţia creştină de rit vechi, str. Ion Vodă
Meşteri populari :
- Stegărescu Elena -croșetare
- Crudu Tatiana – broderie
- Sasu Tatiana – aplicație din piele
- Verejan Larisa – gabilen
- Șincevici Tamara – croșetare ;
- Mirciu Irina– croșetaree ;
- Stegărescu Sanda- croșetare”.
Biblioteca publică orăşenească (BPO) „V. Alexandri” a fost fondată în anul 1946, în condiţii foarte grele. Fondul de carte era sărac, alcătuit dintr-o donaţie de 1000 -1500 cărţi, toate în limba rusă. Pentru a ameliora situaţia Comitetul Executiv Raional, prin Hotărârea nr. 24 din 24 ianuarie 1947, a acordat bibliotecii un mic credit pentru procurarea literaturii. În anul 1948 – 1949 este construită o nouă clădire a bibliotecii, unde două săli constituiau biblioteca pentru copii: sala de lectură şi împrumut, iar altele două: sala de lectură maturi şi împrumut maturi.
Din anul 1980 fondul bibliotecii a fost transferat într-un nou edificiu în care activează şi astăzi unde sunt amenajate câteva săli. Scopul bibliotecii a rămas din totdeauna acelaşi de a crea un mediu socio-cultural şi informaţional în teritoriu.
În anul 2001, cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova, BPO “Vasile Alecsandri” a creat „Sala de Lectură şi Agrement pentru copiii cu nevoi speciale”, care permite, de a apropia de valorile cultural umane un public cât mai larg de cititori, în special pe cei cu disabilităţi, folosind toate metodele educative posibile ca lectura să devină pentru ei o pasiune. Această sală ne tradiţională este cel mai atractiv loc în bibliotecă, unde copiii, care de obicei se plictisesc foarte repede, îmbina mai multe ocupaţii: lectură, joc, vizionarea televizorului, audierea operelor muzicale, desenul, tehnologii informaţionale moderne etc.
Sala dispune de o colecţie de carte corespunzătoare posibilităţilor şi intereselor de lectură ale copiilor cu handicap mintal, ale preşcolarilor şi elevilor claselor primare. Pentru formele uşoare de lectură sunt expuse cărţi imagini prezentate în pliante de carton cu desene colorate. „Lectura” constă în a-l ajuta pe copil să le descifreze, să le recunoască şi să le înveţe denumirile. Cărţi originale ce reprezintă basmele decupate, care prin plieri şi replieri sau redeschideri a coperţilor, transformă în reliefuri personajele celor mai cunoscute basme. Cărţi de colorat, care permit copilului să refacă, după propria fantezie coloristică sau după modele însoţitoare suite de întâmplări. Între 5-10 ani copilul se complace într-o lume fantastică, dominată de forţe miraculoase, interesul lui se îndreaptă spre creaţiile minţii omeneşti, către descoperirea legilor naturii.
Colecţia multimedia le oferă beneficiarilor cea mai accesibilă metodă de a se familiariza cu valorile socio-umane, având o tematică foarte variată: lucrări muzicale din patrimoniul naţional şi universal-clasic şi contemporan; CD-uri cu jocuri pentru calculator simple şi cognitive (INTERNET- simplu şi uşor; şah în poveşti, etc.; CD-uri „Muzeele Europei”, „În jurul lumii”, „Lumea animală”, „Enciclopedie astronomică”, etc. Tematica casetelor video la fel e foarte variată: filme în desene animate, filme poveşti, opere literare ecranizate, filme cu subiecte biblice, despre copii, geografie, animale, cu conţinut istoric.
Ludoteca este cea mai atractivă componentă a sălii. Cu jocurile individuale şi colective, animaţie (iniţiere în jocuri de societate), jocuri de îndemnare, simbolice, puzzle, jocuri de strategie, de vocabular, de asamblare, de încastrare, obiecte pe roţi, de imitaţie, jucării moi, etc. facilitează procesul de atracţie şi interes al acestor persoane faţă de bibliotecă, jocul obţine o semnificaţie deosebită pentru procesul compensator şi de terapie de recuperare.
Copiilor li se propune un program de activitate, care urmăreşte obiectivele: atragerea şi consolidarea deprinderilor de lectură la copiii cu probleme speciale şi organizarea activităţilor în aşa fel încât să le permitem cel mai mare grad posibil de integrare, în raport cu programa şcolară şi desigur al particularităţilor psihice şi de vârstă în forme cât mai variate şi procedee active.
Copiii cu dizabilităţi sunt iniţiaţi şi în utilizarea calculatorului. Pentru a reuşi se solicită ajutorul elevilor din clasele mai mari ale gimnaziului şi liceului, care cunosc bine calculatorul.