Cursuri pentru funcţionarii publici şi societatea civilă din Teleneşti şi Orhei, în...

Cursuri pentru funcţionarii publici şi societatea civilă din Teleneşti şi Orhei, în cadrul unui proiect european

59
DISTRIBUIȚI

Începând cu data de 17 iunie, orheienii şi teleneştenii participă la cursurile organizate în cadrul unui proiect comun al oraşelor în care locuiesc.

Este vorba de un ciclu de cursuri, pe teme variate, la care iau parte funcţionarii publici şi membrii societăţii civile.

Descentralizarea serviciilor publice a fost primul subiect de pe agenda activităţilor de instruire. Termenul se referă la transferul de competenţe şi resurse către instituţiile administraţiei publice locale, care se află mai aproape de cetăţeni, pentru a avea capacitatea de a presta servicii de o calitate mai bună, de a crea şi administra infrastructură. Republica Moldova se află la începutul unei reforme de descentralizare, al cărei scop principal este îmbunătăţirea nivelului de viaţă al oamenilor. Experţii invitaţi le-au prezentat auditorilor contextul reformei de descentralizare, cadrul legislativ, instituţiile responsabile, experienţa naţională şi europeană, calea de realizare a reformei ş.a.

La un alt curs, participanţii au învăţat cum să scrie şi să implementeze un proiect cu finanţare europeană.

Amintim că, în cadrul unui proiect lansat în această primăvară şi susţinut de Uniunea Europeană, oraşele Orhei şi Teleneşti vor obţine fonduri pentru a realiza 4 proiecte de infrastructură, care ne vor oferi acces la servicii mai bune. Proiectele vor fi definite de către comunitate, care va participa la implementarea lor.

Un alt subiect aflat pe agenda cursurilor au fost documentele de politici, prezentându-se tipurile lor, cadrul legislativ, beneficiarii, modalitatea de aprobare şi monitorizare ş.a. Această activitate, la fel ca toate celelalte din cadrul instruirilor, a fost urmată de exerciţii practice, iar cunoştinţele acumulate au fost supuse unui test final.

În săptămânile care urmează, vom avea ocazia să audiem un curs despre cum se organizează audierile publice, sondajele ş.a. Experţii vor prezenta aici conceptul de Promovare şi Implementare Participativă, care este unul nou în Moldova; conceptul susţine dezvoltarea comunităților prin capitalul uman de care dispun.

Cursurile din această vară se ţin în mod repetat, atât la Orhei, cât şi la Teleneşti.

Activităţile de instruire se vor încheia în luna august, când vor fi organizate ateliere de elaborare a strategiilor de dezvoltare socio-economică pentru oraşele noastre.

Acest ciclu de cursuri a fost lansat în cadrul proiectului “Promovarea Planificării şi Implementării Participative ca mecanism eficient de abilitare a comunităţii şi dezvoltare locală sustenabilă”, care este sprijinit financiar de Uniunea Europeană şi este o iniţiativă comună a Business Consulting Institute şi a autorităţilor publice locale din oraşele Orhei şi Teleneşti.

dsc_1575 dsc_1576

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LĂSAȚI UN MESAJ

six + 15 =